Σάββατο , Αύγουστος 24 2019
Home / Διατροφή & Υγεία / Μούρα και λειτουργία εγκέφαλου

Μούρα και λειτουργία εγκέφαλου

Καθώς μεγαλώνουμε, μία από τις λειτουργίες που μπορεί συχνά να επιδεινώσει δραματικά την ψυχική μας λειτουργία, είναι η δύναμη του εγκεφάλου μας.  Τα καλά νέα είναι οτι οι ερευνητές μπορεί να έχουν ανακαλύψει έναν τρόπο να αποτραπει αυτό το είδος της παρακμής: Τρώτε περισσότερα μούρα.

Αυτό είναι σωστό.  Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ‘’American Chemical Society’s’’ (ACS) Journal of Agricultural and Food Chemistry, τρώγοντας περισσότερα μούρα, βατόμουρα, φράουλες και άλλα παρόμοια φρούτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με την ηλικία όπως είναι η απώλεια μνήμης και άλλες μεταβολές της νοητικής κατάστασης.

Σε άρθρο του περιοδικού, ο Δρ Μπάρμπαρα Shukitt – Hale, PhD, και ο Marshall G. Miller παρατήρησαν ότι ενώ ζούμε περισσότερο κατά μέσο όρο, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις κοινωνικές και αυξημένες χρηματικές δαπάνες της θεραπείας του Alzheimer και άλλων ψυχικών νόσων.

Κρατήστε τη λειτουργία του μυαλού σας υγιή καθώς μεγαλώνετε!!

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση περισσότερων μούρων μπορεί να έχει οφέλη για την γήρανση του εγκεφάλου. “Για να αναλύσουμε τη δύναμη των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τα μούρα, διεξήχθησαν μελέτες εκτεταμένες σε κύτταρα, ζώα και στον ανθρώπο για το θέμα” αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου από την ACS.

loading...

Μια ανασκόπηση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα μούρα βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμείνει υγιής με μια σειρά από τρόπους.  Για παράδειγμα, μούρα περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.  Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι τα μούρα μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο οι νευρώνες στον εγκέφαλο επικοινωνούν.brain berries

“Αυτές οι αλλαγές στην μετάδοση σημάτων μπορεί να αποτρέψουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο που συμβάλλει στη νευρωνική βλάβη και να βελτιώσουν τόσο τον έλεγχο όσο και τη γνωστική λειτουργία” δήλωσε το ACS, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση χρηματοδοτούμενα από το Κογκρέσο.

Αναφέρουν ότι περαιτέρω έρευνα θα δείξει κατά πόσον τα οφέλη αυτά είναι αποτέλεσμα των επιμέρους ενώσεων που βρίσκονται στα μούρα ή αν οι μοναδικοί συνδυασμοί των χημικών ουσιών σε κάθε μούρο έχουν απλώς παρόμοια αποτελέσματα.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …