Τετάρτη , Ιούνιος 20 2018
Home / Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι / Μελατονίνη- Η ορμόνη που καταπολεμά την αϋπνία

Μελατονίνη- Η ορμόνη που καταπολεμά την αϋπνία

kerasia

 Το αντιοξειδωτικό μελατονίνη, δεν είναι ένα βότανο ή βιταμίνη, αν και τα συμπληρώματα μελατονίνης ανταγωνίζονται τη βιταμίνη C σε δημοτικότητα.

Η μελατονίνη είναι μία νευροορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλο από την επίφυση από το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου και πιστεύεται ότι έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η μελατονίνη έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία διαταραχών του ύπνου και μελετάται για την αποτελεσματικότητά της ως θεραπεία για μια ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του AIDS, του καρκίνου και καρδιαγγειακών νόσων.

Η παραγωγή μελατονίνης στο σώμα διεγείρεται από το σκοτάδι και καταστέλλεται από το φως. Τα συμπληρώματα μελατονίνης έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν τους τυφλούς, οι οποίοι δεν διαθέτουν φωτεινό ερέθισμα, να διατηρούν ένα φυσιολογικό μοτίβο ύπνου. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην εδραίωση νέων ρυθμών ύπνου και πολλοί άνθρωποι τα βρίσκουν αποτελεσματικά στην πρόληψη του jet lag ή στην προσαρμογή στις νυχτερινές βάρδιες. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη 3 χιλιοστόγραμμων μελατονίνης πριν τον ύπνο κατά την πρώτη ημέρα του ταξιδιού και για αρκετές ημέρες αργότερα βελτιώνει την εγρήγορση και μειώνει την ημερήσια κόπωση. Λάβετε υπόψη ότι η μελατονίνη μπορεί πραγματικά να σας προκαλέσει πολλή υπνηλία και δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας ή πριν από την οδήγηση.

Η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία μιας ποικιλίας διαταραχών του ύπνου, συμπεριλαμβανομένων του συνδρόμου καθυστέρησης φάσης ύπνου (DSPs), μιας κατάστασης κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν, της αϋπνίας στους ηλικιωμένους και των διαταραχών του ύπνου που προκύπτουν από νευροψυχιατρικές διαταραχές όπως η άνοια, η κατάθλιψη, η νόσος Aτσχάιμερ, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ADHD), ο αυτισμός και η επιληψία. Μελέτες έχουν δείξει ότι 2,5 έως 10 χιλιοστόγραμμα μελατονίνης που λαμβάνονται περίπου μία ώρα πριν τον ύπνο μπορεί να αποδειχθούν μια αποτελεσματική θεραπεία για όσους πάσχουν από διαταραχές του ύπνου.

loading...

Επειδή η μελατονίνη ενεργεί ως ένα αντιοξειδωτικό, μελετάται ως πιθανή θεραπεία για τον καρκίνο. Πιστεύεται ότι η μελατονίνη μπορεί να έχει ανοσο-ενισχυτική, αντι-φλεγμονώδη επίδραση στο σώμα (ακόμα και να εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα). Η αντιοξειδωτική δράση της μελατονίνης μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων και τη μείωση των παρενεργειών τους, αλλά οι μελέτες στον τομέα αυτό είναι προκαταρκτικές και δεν μπορούν ακόμα να θεωρηθούν πειστικές.

Δεν υπάρχει Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) για την μελατονίνη. Αυτή παράγεται στο σώμα και δεν είναι άμεσα διαθέσιμη από τα τρόφιμα. Ωστόσο, τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, όπως τα κεράσια και η γαλοπούλα, βοηθούν το σώμα να παράγει πιο πολλή μελατονίνη. Τα συνθετικά συμπληρώματα μελατονίνης είναι επίσης ασφαλή και διαθέσιμα και μάλλον θα είναι χρήσιμα σε εκείνους που πρέπει να αλλάξουν τις συνήθειες ύπνου τους ή χρειάζονται ακόμα και περιστασιακή βοήθεια για να κοιμηθούν. Μείνετε μακριά από φυσικά συμπληρώματα, τα οποία είναι παρασκευασμένα από αδένες επίφυσης αγελάδας, τα οποία είναι πιθανό να περιέχουν ιούς ή ακαθαρσίες. Τα συμπληρώματα βραδείας αποδέσμευσης μελατονίνης είναι επίσης διαθέσιμα, αλλά δεν μπορούν να είναι τόσο αποτελεσματικά όσο αυτά της ταχείας αποδέσμευσης για την καταπολέμηση των διαταραχών του ύπνου.

Μερικά άτομα έχουν αναφέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες από τα συμπληρώματα μελατονίνης, όπως η υπερβολική κόπωση και οι εφιάλτες. Τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά, φάρμακα αντιεπιληπτικά, φάρμακα πίεσης του αίματος, φάρμακα για το διαβήτη, ή κάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, θα πρέπει να αποφύγουν τα συμπληρώματα μελατονίνης, καθώς μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που τους χορηγούνται.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …