Παρασκευή , Ιούνιος 22 2018
Home / Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι / Μακροβιοτική Διατροφή

Μακροβιοτική Διατροφή

Τι συστήνει η μακροβιοτική;

Η μακροβιοτική διατροφή παρέχει ένα πλαίσιο το οποίο τροποποιείται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο ενός ατόμου, το επίπεδο δραστηριότητας, τις προσωπικές του ανάγκες και το περιβάλλον. Ενσωματώνει ένα σεβασμό για τα παραδοσιακά τρόφιμα και για τις κλιματολογικές και εποχιακές επιδράσεις στη διαθεσιμότητα των τροφίμων και την προσωπική και κοινωνική δραστηριότητα. Επίσης, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εφαρμογή της φιλοσοφικής αρχής του γιν και του γιανγκ (από την Ανατολή) και των συναφών εκφάνσεων της ενέργειας, όπως τη θεωρία των πέντε μετασχηματισμών. Έτσι, η μακροβιοτική διατροφή είναι προσαρμοσμένη για να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου και όχι για να αντανακλά σε ένα άκαμπτο σύνολο δομών.
Το πρότυπο της μακροβιοτικής μπορεί να περιγραφεί από μια προοπτική μακροθρεπτικών συστατικών. Μια έρευνα από 50 άτομα που εφάρμοζαν τη μακροβιοτική υπολόγισε ότι 23% της ενέργειας οφείλεται στο λίπος (εκ των οποίων 4,5% σε κορεσμένα, λιγότερο από ό, τι πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών, που κατά μέσο όρο 7,1% της ενέργειας) και το 65% στους υδατάνθρακες.
Στο μέτρο του δυνατού, τα τρόφιμα συνιστάται να είναι βιολογικής καλλιέργειας και ελάχιστα επεξεργασμένα. Η διατροφή αποτελείται από τους ακόλουθους τύπους τροφών:

loading...
  1. 40-60% από ολικής άλεσης δημητριακά (καστανό ρύζι, κριθάρι, κεχρί, βρώμη, σιτάρι, καλαμπόκι, σίκαλη, φαγόπυρο) και άλλα λιγότερο κοινά δημητριακά και τα προϊόντα που παράγονται από αυτά, όπως χυλοπίτες (noodles), ζυμαρικά και ψωμί.
  2. 20-30% λαχανικά, κατά προτίμηση τοπικής παραγωγής, παρασκευασμένα με ποικιλία τρόπων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μικρότερες ποσότητες ωμών ή λαχανικών τουρσί.
  3. 5-10% φασόλια διαφόρων τύπων, όπως azuki, ρεβίθια ή φακές, προϊόντα σόγιας όπως tofu, tempeh ή natto.
  4. Τακτική κατανάλωση των φυκιών (λαχανικών θάλασσας), μαγειρεμένα με τα φασόλια ή ως ξεχωριστά πιάτα.
  5. Περιστασιακά τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα ή λιγότερο συχνά, περιλαμβάνουν φρούτα, λευκόσαρκα ψάρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς.

Τα τρόφιμα που γενικά αποφεύγονται είναι το κρέας και τα πουλερικά, τα ζωικά λίπη (λαρδί ή βούτυρο), τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα σάκχαρα και τα τρόφιμα που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και άλλα χημικά πρόσθετα. Η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων επίσης αποθαρρύνεται.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …