Κυριακή , Φεβρουάριος 24 2019
Home / Δίαιτα / Κολικοί εντέρου και πως να τους αντιμετωπίσετε με την διατροφή!

Κολικοί εντέρου και πως να τους αντιμετωπίσετε με την διατροφή!

θέματα υγείας ή απλώς έναν κολικό που οφείλεται στο άγχος! Όσο απλό κι αν ακούγεται μπορεί η εμπειρία ενός κολικού είναι εξαιρετικά δυσάρεστη και μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Οι κολικοί του εντέρου, αφορούν τεράστια μερίδα του πληθυσμού, και καταγράφει τι πρέπει να κάνει κανείς για να τους αντιμετωπίσει.

Τι είναι οι κολικοί
Ο κολικός είναι ο έντονος πόνος στην κοιλιά και οφείλεται συνήθως σε πάθηση του παχέος εντέρου. Πρόκειται για πάρα πολύ συχνό φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο και υπολογίζεται πως ένας στους 4 Έλληνες θα το βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Οι κολικοί εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες και κυρίως στις ηλικίες 30-50 ετών.

Αιτίες εμφάνισης

Η σημαντικότερη και πιο συχνή αιτία των κολικών του εντέρου είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα που έχει να κάνει με εμπλοκή σε στρεσογόνες συνθήκες. Μια άλλη αιτία είναι η λήψη φαρμάκων και κυρίως αντιβιοτικών. Σπανιότερα συναντάται σε συνδυασμό με νοσήματα, όπως κάποιος πολύποδας ή καρκίνος στο παχύ έντερο ενώ ακόμη πιο σπάνια μπορεί να εμφανιστεί ως μετεγχειρητικό σύμπτωμα.

Συμπτώματα και διάγνωση

Ο κολικός του εντέρου εκδηλώνεται με έντονο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από σημάδια δυσκοιλιότητας ή διάρροιας, ή να εκδηλώνεται και με συνδυασμό όλων αυτών. Μπορεί να διαρκεί λίγο ή να επιμένει για αρκετή ώρα ή να κάνει κύκλους μέσα στην ημέρα. Η διάγνωση γίνεται συνήθως εξ’ αποκλεισμού των υπολοίπων. Ο ασθενής, δηλαδή, οφείλει να επισκεφτεί έναν ειδικό γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα πάρει το ιστορικό του, και πιθανώς θα υποβάλει τον ασθενή σε κολονοσκόπηση για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου ή πολύποδα. Αν εξαιρεθούν αυτές οι καταστάσεις, τότε ο γιατρός πιθανότατα θα κάνει λόγο για κολικό του εντέρου, δηλαδή για συσπάσεις του εντέρου που οφείλονται στο άγχος.

loading...

Αντιμετώπιση

 Η  αντιμετώπιση εξαρτάται από την αιτία. Εάν, δηλαδή, πρόκειται για περίπτωση ευερέθιστου εντέρου (που είναι και η πιο συχνή) τότε ο ασθενής οφείλει να βρει έναν τρόπο να διαχειριστεί το άγχος του, καθώς σε αυτό οφείλονται οι συσπάσεις. Όπως ο ίδιος τονίζει, δεν υπάρχει πρόληψη, ούτε κάποια διατροφή που μπορεί να βοηθήσει, ενώ ορισμένα σπασμολυτικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν τους πόνους. Στην περίπτωση, από την άλλη, που πρόκειται για πολύποδα ή κάποια μορφή καρκίνου, η λύση θα πρέπει να είναι το χειρουργείο.
Πιο συγκεκριμένα, πάντως, σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει συμπτώματα κολικού του εντέρου, πρέπει να καθίσει άνετα, στηριζόμενος, αν η αναπνοή του παρουσιάζει δυσκολίες. Εάν εμφανίσει τάση προς έμετο, καλό θα είναι να έχει κοντά του μια λεκάνη. Είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθούν κάθε είδους ζεστά επιθέματα στην περιοχή (κοιλιά), διότι διογκώνουν το υπάρχον πρόβλημα. Επίσης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χορηγηθούν φάρμακα χωρίς την έγκριση του γιατρού. Αν ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος ή αν δεν αρχίσει να υποχωρεί μέσα στα πρώτα 30 λεπτά, πρέπει να κληθεί γιατρός ή ο ασθενής να επισκεφθεί τα ιατρεία των επειγόντων περιστατικών κάποιου εφημερεύοντος νοσοκομείου.
Προκειμένου να μειώσετε τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις εξής διατροφικές οδηγίες:
-Να μην τρώτε παραπάνω από 1 σαλάτα καθημερινά
-Να μην τρώτε σαλάτα τις μέρες που έχετε όσπριο ή λαδερό.
-Να βγάζετε τη φλούδα από τη ντομάτα.
-Να πίνεις εμφιαλωμένο φυσικό μεταλλικό νερό.
-Να μην τρώτε συνεχόμενες μέρες πράσινα λαχανικά
-Οποιοδήποτε χορταρικό – λαχανικό πρέπει να τρώγεται μαζί με: κρέας, κοτόπουλο, μπιφτέκια, αυγό, τυρί κίτρινο, ψωμί, φρυγανιές: ποτέ σκέτη σαλάτα ή μαζί με όσπρια ή λαδερά.
-Να μην τρώτε συνεχόμενες μέρες λαχανικά που σας πρήζουν: μαρούλι, χόρτα, κρεμμύδι, λάχανο.
-Να μην τρώτε συνεχόμενες μέρες όσπρια & λαδερά.
-Να μασάτε πολύ καλά και να τρωτε σιγά.
-Πρώτα τρώτε το κυρίως γεύμα και μετά τα λαχανικά
-Να μην τρώτε άγουρα φρούτα και να αφαιρείτε πάντα τη φλούδα.
-Πρώτα θα τρώτε το φαγητό σας και μετά θα πίνετε υγρά.
-Ποτέ υγρά με άδειο στομάχι και όχι απότομη λήψη.
-Τα γαλακτοκομικά και τους χυμούς να τα συνοδεύετε πάντα με κάποιο αμυλούχο (ψωμί ή φρυγανιές ή κράκερ).
-Να μην καταναλώνεις αναψυκτικά και ροφήματα με ανθρακικό.
-Τα όσπρια και τα λαδερά είναι προτιμότερο να τα βράζετε πολύ καλά μέχρι να λιώσουν – να τα λιώνεις να μη φαίνεται η φλούδα τους και πάντα να τα συνοδεύεις με τυρί και ψωμί.
-Να αποφεύγετε ξηρούς καρπούς ή να τους καταναλώνεις τριμμένους.
-Να προτιμτε το γάλα χωρίς λακτόζη.
-Να προσέχετε τα ξινά, και το λεμόνι.
-Προτιμήστε αρτοσκευάσματα & ζυμαρικά χωρίς γλουτένη.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …