Δευτέρα , Ιούνιος 18 2018
Home / Δίαιτα / Καφές και κρίσεις πανικού!

Καφές και κρίσεις πανικού!

Η καφεΐνη είναι το καθημερινό μας «ναρκωτικό». Μας τονώνει τις δύσκολες στιγμές της ημέρας, όταν μας λείπει η ενέργεια και η συγκέντρωση που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε.

Η καφείνη είναι το καθημερινό μας «ναρκωτικό». Μας τονώνει τις δύσκολες στιγμές της ημέρας, όταν μας λείπει η ενέργεια και η συγκέντρωση που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε.

Πολλοί πιστεύουν ότι η καφεΐνη ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος να απογειώσουμε την ημέρα μας, όμως έρευνες δείχνουν ότι η επίδρασή της στο σώμα και τον εγκέφαλο είναι υποτιμημένη.

Πρόκειται για μια ισχυρή ψυχοδραστική ουσία. Σε μέτριες ποσότητες, μας κάνει να αισθανόμαστε υπέροχα. Οι υπερβολές, όμως, μπορεί να αποβούν ακόμη και μοιραίες. Μια μικρή δόση καθαρής καφεΐνης (1/16 της κουταλιάς του γλυκού) μπορεί να δώσει τόνωση σε ένα άτομο που καταναλώνει συστηματικά την ουσία. Η αύξηση της δόσης σε ¼ της κουταλιάς μπορεί να προκαλέσει άνοδο των καρδιακών παλμών, εφίδρωση και οξύ επεισόδιο,στρες.

loading...

Έχουν καταγραφεί ιατρικά περιστατικά στα οποία τα συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής οφείλονταν στην υπερβολική κατανάλωση καφέ (έως και 12 κούπες καφέ την ημέρα).

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ορισμένα άτομα παρουσιάζουν γενετική προδιάθεση απέναντι στις ψυχολογικές επιδράσεις του καφέ, όπως η οξεία αγχώδης διαταραχή και η κρίση πανικού. Ο λόγος είναι οι διαφοροποιήσεις που παρουσιάζει ο εγκέφαλος στους υποδοχείς αδενοσίνης που διαθέτει.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2007 μελέτησε τρεις ομάδες ατόμων: άτομα που δεν είχαν εκδηλώσει ποτέ κρίσεις πανικού, άτομα που πάσχουν από συχνές κρίσεις πανικού και άτομα με κληρονομική προδιάθεση στην κρίση πανικού (χωρίς ιστορικό κρίσης πανικού αλλά με συγγενή πρώτου βαθμού που πάσχει από κρίσεις πανικού). Το 52% των ατόμων με ιστορικό κρίσης πανικού εκδήλωσε κρίση μετά την κατανάλωση καφέ, ενώ η καφεΐνη πυροδότησε την κρίση στο 41% των ατόμων με κληρονομική προδιάθεση.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …