Δευτέρα , Ιούνιος 18 2018
Home / Δίαιτα / Καλοκαίρι τέλος!!

Καλοκαίρι τέλος!!

Τέλος καλοκαιριού: Χαλάρωση τέλος, επιστροφή στην καθημερινότητα…

Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος ανάπαυσης και χαλάρωσης. Ύστερα από έναν απαιτητικό και δύσκολο χειμώνα μικροί- μεγάλοι έχουμε ανάγκη από ξεκούραση. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας χαλαρώνουν και το μόνο που επιθυμούμε είναι να ξενοιάσουμε! Παράλληλα, λίγο ο ήλιος,  λίγο η θάλασσα μας ταξιδεύουν, μας ηρεμούν, μας παρασύρουν σε ρυθμούς καλοπέρασης… και συχνά μειώνονται οι αντιστάσεις μας στο βωμό της ευχαρίστησης και της διασκέδασης. Όλη αυτή η διάθεση βέβαια δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη διατροφή μας και γενικά τη μας φυσική κατάσταση!!Και τι θέλω να πω;; Θα δώσω μερικά παραδείγματα. Το καλοκαίρι οι περισσότεροι από μας βγαίνουμε συχνότερα, γεγονός που σημαίνει περισσότερο φαγητό απ’ έξω, περισσότερο αλκοόλ, περισσότερα παγωτά! Ακόμη και αυτοί που γυμνάζονται, συχνά κάνουν ένα διαλειμματάκι το καλοκαίρι!!Και ενώ οι παραλίες σφύζουν από κόσμο, αυτοί που πραγματικά κολυμπούν είναι ελάχιστοι..!

Το καλοκαίρι όμως τελείωσε και εμείς , αφού χαλαρώσαμε και γεμίσαμε μπαταρίες, προσπαθούμε τώρα να προσαρμοστούμε και πάλι στην καθημερινότητα μας!

Πώς όμως θα μπορέσετε να βάλετε μια τάξη στη διατροφή σας και ενδεχομένως να χάσετε και τα κιλά του καλοκαιριού;

  • Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό!!

Το πρωινό είναι κύριο και βασικό γεύμα της ημέρας. Είναι το γεύμα που έρχεται να διακόψει μια πολύωρη νηστεία (εφόσον έχουμε να φάμε από το προηγούμενο βράδυ) και δίνει  στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσει την ημέρα! Είναι άλλωστε εξαιρετικά βοηθητικό στον έλεγχο του αισθήματος της πείνας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα τελικά να τρώτε λιγότερο!

  • Φροντίστε να υπάρχει μεγάλη σαλάτα στο μεσημεριανό σας!!

Ακόμη καλύτερα ξεκινήστε το γεύμα σας με μπόλικη σαλάτα. Όταν νιώσετε ότι η πεινά σας έχει περιοριστεί  περάστε στο φαγητό σας. Θα δείτε ότι μπορείτε τελικά να χορτάσετε πολύ καλύτερα και μάλιστα με λιγότερο φαγητό!

loading...
  • Οργανώστε τα γεύμα της ημέρας!!

Καλό θα ήταν να καταναλώνετε τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινο) και 2-3 ενδιάμεσα σνακ. Ένα ιδανικό ελαφρύ, υγιεινό και χορταστικό σνακ θα μπορούσε να περιλαμβάνει φρούτα (φρέσκα ή αποξηραμένα), γάλα, ξινόγαλο, γιαούρτι, ανάλατους ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών ή μπισκότα βρώμης. Μη φοβηθείτε να κάνετε περισσότερα γεύματα!!Τα έχετε ανάγκη και σας βοηθούν να τρώτε λιγότερο!

  • Φάτε αργά!!

Προσπαθήστε να μασήσετε πολύ καλά την κάθε μπουκιά σας. Η γεύση, επομένως και η απόλαυση, είναι μια αίσθηση που υπάρχει μόνο μέσα στο στόμα μας. Αν πραγματικά θέλω να απολαύσω το φαγητό μου πρέπει να κρατήσω την κάθε μπουκιά όσο περισσότερο μπορώ στο στόμα μου. Με αυτό τον τρόπο, παράλληλα, δίνω το χρόνο στον οργανισμό μου να πάρει το μήνυμα ότι υπάρχει φαγητό στο στομάχι μου και ότι χόρτασα!!

  • Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα!!

Για να μεταβείτε σταδιακά σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής θα πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας την άσκηση. Μην παραλείπετε μικρά πραγματάκια που μπορείτε να τα κάνετε , όπως να προτιμήσετε τις σκάλες, να κάνετε καθημερινές υποχρεώσεις- δουλειές με τα πόδια, να ασχοληθείτε προσωπικά με δουλειές σπιτιού, κηπουρική, καθάρισμα αυτοκινήτου και βέβαια να βάλετε στο πρόγραμμά σας τουλάχιστον 2-3 φορές/ εβδομάδα κάποια οργανωμένη και πιο έντονη άσκηση!

  • Βάλτε ένα στόχο κάθε φορά!!

Δυστυχώς είναι ακατόρθωτο να κάνουμε πολλές αλλαγές μαζί… Γι αυτό θα πρέπει να έχετε υπομονή! Καλό είναι λοιπόν να εστιάζετε σε ένα στόχο, όπως π.χ. να ξεκινήσετε τη μέρα σας με πρωινό, και μόνο όταν το καταφέρετε  για κάποιες μέρες να  περάσετε στον επόμενο στόχο!

 

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …