Τρίτη , Ιούλιος 17 2018
Home / Δίαιτα / Η νηστεία θέλει μαγκιά

Η νηστεία θέλει μαγκιά

Χρόνια τώρα έχουμε συνδέσει τη νηστεία με τα ‘πρέπει’ της εκκλησίας. Και πολλοί την απορρίπτουμε είτε γιατί αμφιβάλουμε για το κατά πόσο στερείται κάποιος όταν μπορεί να τρώει πατατόπιτες αντί γύρου και δύο ψωμιά στην καθισιά με ταραμά, είτε γιατί θεωρούμε ότι τα περί κάθαρσης σώματος και πνεύματος πριν το Πάσχα, είναι ξεπερασμένα και ότι είμαστε γενικά καλοί άνθρωποι και δεν χρειάζεται να νηστέψουμε.

Δεν πρέπει να στεκόμαστε στους λόγους που οδηγούν κάποιον να νηστέψει, αλλά στην προσπάθεια την ίδια που είναι αξιοσημείωτη.

Είναι πρόκληση ακόμα και γι’ αυτόν που θα μαγειρέψει, να δημιουργήσει κάθε μέρα κάτι διαφορετικό, αλλά εξίσου νόστιμο και συνταγές υπάρχουν χιλιάδες. Καταρχήν, από τον οργανισμό δεν θα λείψει τίποτα σε θρεπτικά στοιχεία, καθώς τα θαλασσινά περιέχουν πρωτεΐνη και ορισμένα λαχανικά περισσότερο ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά.

Ακόμα κι αν κάποιος κάνει σκληρή γυμναστική και καθημερινή προπόνηση, ο οργανισμός του θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις καθημερινές απαιτήσεις ακόμα και μέσα στην νηστεία. Υπάρχουν τα υλικά, αρκεί να μπει λίγη φαντασία.

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια πλούσια γαριδομακαρονάδα ή ένα χταπόδι κοκκινιστό με πιλάφι; Σε μια παέγια με θαλασσινά;

loading...

Και φτάνουμε στην Μεγάλη Εβδομάδα. Οι περισσότεροι τότε νηστεύουν για μία εβδομάδα, για το έθιμο περισσότερο. Εμείς οι ‘επαναστάτες’ επιμένουμε να τρώμε κρέας, ακόμα και την Μεγάλη Παρασκευή. Με αποτέλεσμα την Κυριακή του Πάσχα να μην αισθανόμαστε καμία διαφορά. Καμία αναμονή ιδιαίτερη για το Πασχαλινό τραπέζι. Καμία αναμονή για τη μαγειρίτσα.

Στην ουσία η εκάστοτε θρησκεία επιβάλλει στους πιστούς την νηστεία, ενώ οι ίδιοι θα έπρεπε να την επιβάλλουν στους εαυτούς τους για λόγους υγείας, για ψυχολογικούς λόγους, για λόγους προσωπικής πρόκλησης.

Στη ζωή μας κάποια στιγμή θα αναγκαστούμε να κόψουμε διάφορα πράγματα από τις καθημερινές μας συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το ποτό, τα γλυκά, τα λιπαρά, γιατί θα μας το επιβάλλει κάποιος γιατρός. Αν μπορούσαμε όμως να λειτουργούμε σε όλα με περισσότερο μέτρο και να βάζουμε οι ίδιοι τα όρια στον εαυτό μας, ίσως να μην χρειαζόταν να στερηθούμε πράγματα για πολύ καιρό.

Η νηστεία είναι μια πράξη που δηλώνει πολλά πράγματα για τον άνθρωπο που την κάνει σωστά!Δείτε το σαν πρόκληση και δοκιμάστε τις αντοχές σας…..για να χαρεί και η μαμά!!

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …