Σάββατο , Αύγουστος 18 2018
Home / Διατροφή / Η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στο DNA μας!!!

Η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στο DNA μας!!!

 

Η ιδέα ότι η μεσογειακή διατροφή ωφελεί με πολλαπλούς τρόπους την υγεία δεν είναι καινούρια. Όμως μια πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση αποκαλύπτει ένα αληθινά επαναστατικό συμπέρασμα: το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο αποδεικνύεται εξαιρετικά ευεργετικό και για το DNA μας.

Συγκεκριμένα οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι συνδέεται με μεγαλύτερου μήκους τελομερή (οι προστατευτικές δομές στην άκρη των χρωμοσωμάτων που κονταίνουν με την πάροδο των χρόνων και το μέγεθος των οποίων καθορίζει το προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι όσοι καταναλώνουν πιο πολλά φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο έχουν περισσότερες πιθανότητες να μακροημερεύσουν.

loading...

Το παραπάνω εύρημα, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ, βασίστηκε σε δείγμα 4.676 υγιών γυναικών, οι οποίες τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση για πάνω από είκοσι χρόνια, στη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκαν, περιστασιακά, σε μέτρηση των τελομερών τους με μια εξέταση αίματος. Οι ερευνητές συνυπολόγισαν και παράγοντες όπως ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα και η σωματική άσκηση. Μάλιστα διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή πιθανόν να παίζει εξίσου καθοριστικό ρόλο στη διάρκεια ζωής ενός ατόμου με την αποχή από το τσιγάρο.

 

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …