Κυριακή , Φεβρουάριος 24 2019
Home / Διατροφή / Η λειτουργική δίαιτα του φθινοπώρου!

Η λειτουργική δίαιτα του φθινοπώρου!

Κυτταρική αναζωογόνηση, εξωτερική ανανέωση, προαγωγή υγείας, περισσότερη ευρωστία, αυξημένη απόδοση, πνευματική διαύγεια, βελτίωση ψυχικής διάθεσης, καλύτερο μεταβολισμό, ελάττωση σωματικού βάρους και λίπους. Αυτά υπόσχεται η λειτουργική διατροφή, αυτά σε βοηθάει να πετύχεις…

Η λειτουργική διατροφή στηρίζεται στην άποψη ότι για την απόκτηση ενός υψηλότερου επιπέδου υγείας, απόδοσης και προστασίας έναντι των ασθενειών δεν αρκεί απλώς η κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών, αλλά πρέπει συγχρόνως να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες διατροφικών συστατικών, ικανών να ενισχύσουν τις βιολογικές διεργασίες του οργανισμού και να τροποποιήσουν θετικά τις φυσιολογικές λειτουργίες του.

Αυτά επιδιώκεται να επιτευχθούν μέσω της επιλεκτικής κατανάλωσης μιας ευρείας γκάμας φυσικών τροφίμων πλούσιων σε βιολογικώς ενεργά συστατικά, είτε εκ φύσεως (π.χ. λαχανικά, φρούτα, ψάρια) είτε λόγω των πρώτων υλών, εκ των οποίων παράγονται (π.χ. γιαούρτι, ελαιόλαδο), έτσι ώστε η συνολική τους πρόσληψη να είναι πιο υψηλή από εκείνη του συνήθους διαιτολογίου, χωρίς όμως υπέρβαση του ενεργειακού ισοζυγίου.

Γνώρισε τα λειτουργικά συστατικά & τρόφιμα
Τα διατροφικά στοιχεία με αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως π.χ. κάποιες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτοθρεπτικά, αντιοξειδωτικά, προβιοτικά, ω-3 λιπαρά, φυτικές ίνες κ.ά. χαρακτηρίζονται ως «λειτουργικά συστατικά», ενώ τα τρόφιμα που τα περιέχουν προσδιορίζονται ως «φυσικά λειτουργικά τρόφιμα», προσδιορισμός που τα διακρίνει σαφώς από τα εμπλουτισμένα και τα τεχνητώς παρασκευασμένα.

Η λειτουργική διατροφή δεν βασίζεται αποκλειστικά στην αυξημένη πρόσληψη κάποιων μεμονωμένων συστατικών ή στην υπερβολική κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Αντίθετα, μας παροτρύνει να έχουμε ποικιλία και ισορροπία στο διαιτολόγιό μας και να κάνουμε θρεπτικότερες επιλογές τροφίμων, με κριτήρια τη φυσικότητα, την πληρότητα και την ποιότητά τους, χωρίς, ωστόσο, να παραβλέπουμε το θερμιδικό τους περιεχόμενο και τον παράγοντα της γεύσης.

Τα οφέλη της λειτουργικής διατροφής

-Επιδρά θετικά στη λειτουργία όλων των βασικών οργανικών συστημάτων.

-Βοηθά στην αριστοποίηση του κυτταρικού & ορμονικού περιβάλλοντος.

-Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμά τη χρόνια κόπωση.

-Συμβάλλει στην αποφυγή του οξειδωτικού στρες, αποτρέπει τις οξειδωτικές κυτταρικές βλάβες.

-Προάγει το γλυκαιμικό έλεγχο και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

-Περιορίζει χρόνιες φλεγμονές, τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) και τοξικές ουσίες.

-Προστατεύει αγγεία και καρδιά.

-Διευκολύνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

-Αυξάνει την κυτταρική ενέργεια και την παραγωγή νευροδιαβιβαστών.

-Βελτιώνει το μεταβολισμό και την καύση λίπους.

loading...

Η εφαρμογή της Functional Diet σας παρέχει αυτά που χρειάζεστε για να αδυνατίσετε σωστά και μάλιστα μέσα σε ένα πλαίσιο ασφαλείας! Η σχέση ενεργειακής πρόσληψης και δαπάνης αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα για την απώλεια βάρους: εάν τρώτε καθημερινά λιγότερες θερμίδες και καίτε περισσότερες, το σωματικό σας βάρος θα μειωθεί. Εντούτοις, η μείωση των παρεχόμενων θερμίδων δεν πρέπει να επιφέρει την ελαττωμένη πρόσληψη αναγκαίων λειτουργικών συστατικών, γιατί τότε ο μεταβολισμός σας θα επιβραδυνθεί και δεν θα χάσετε αρκετό λίπος. Παρεπόμενα, επιβάλλεται αφενός να επιλέγετε και να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες ποιοτικών τροφίμων που θα σας θρέφουν με πληρότητα, ώστε ο οργανισμός σας να διατηρείται λειτουργικός και υγιής, αφετέρου να προσλαμβάνετε συνολικά λιγότερες θερμίδες, έτσι ώστε το σώμα σας να καίει λίπος και να χάνει βάρος.

Ταυτότητα διαιτολογίου

Είδος: Πρόγραμμα λειτουργικής διατροφής. Δεν περιορίζει δραστικά τις θερμίδες, καλύπτει τις συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις, αυξάνει την πρόσληψη λειτουργικών συστατικών που ενισχύουν τον οργανισμό, προστατεύει την άπαχη σωματική μάζα, υποβοηθά την απώλεια λίπους.

Διάρκεια: 2-4 βδομάδες, αναλόγως αναγκών. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα συντηρούνται ή επαυξάνονται, ακολουθώντας τις βασικές συμβουλές.

Υπέρ: Κατάλληλο για υγιείς γυναίκες κάθε ηλικίας. Περιέχει ποικιλία τροφίμων. Δεν αποκλείει εντελώς τα ζωικά προϊόντα, τα ελαττώνει όμως σημαντικά. Ενσωματώνει τις αρχές της μεσογειακής διατροφής. Μειώνει την πρόσληψη τοξικών ουσιών. Ενισχύει τους μηχανισμούς αποτοξίνωσης και αντιοξείδωσης. Συμβάλλει στη γενικότερα καλή λειτουργία του οργανισμού.

Κατά: Δεν προσδιορίζει συγκεκριμένη απώλεια βάρους. Ξεχνάτε αναψυκτικά, γλυκίσματα, πολύ επεξεργασμένα και πρόχειρα φαγητά, delivery, ταβέρνες και συναφή. Απαγορεύεται το αλκοόλ, πρέπει να περιοριστεί η καφεΐνη. Απαιτεί καλές επιλογές τροφίμων, σωστό μαγείρεμα και εξατομίκευση μερίδων.

Δεν θα την κάνω γιατί: Έχω πρόβλημα υγείας. Αναζητώ μια δίαιτα γρήγορου αδυνατίσματος. Δεν αισθάνομαι πνευματικά και ψυχικά έτοιμη. Δεν ταιριάζει με το ρυθμό της ζωής μου ή/και τις διατροφικές μου συνήθειες. Δεν έχω πρόθεση να αλλάξω τρόπο διατροφής. Δεν μου αρέσουν κάποια προτεινόμενα τρόφιμα και δεν γνωρίζω πώς θα τα αντικαταστήσω με ομοειδή.

Θα το κάνω γιατί: Είμαι απόλυτα υγιής. Συμβουλεύτηκα το γιατρό μου. Θέλω να αδυνατίσω σωστά, αργά και μόνιμα. Μπορώ να ακολουθήσω το διαιτολόγιο και να το προσαρμόσω στις ανάγκες μου. Θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να κάνω μακροπρόθεσμες, μόνιμες αλλαγές στον τρόπο διατροφής μου.

Η δίαιτα περιέχει :

Ωμό ελαιόλαδο που μειώνει τις αγγειακές φλεγμονές και προστατεύει από αθηροσκλήρωση και στεφανιαία νοσήματα.

Μπρόκολο και λάχανο που ελαττώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού, παχέος εντέρου και στομάχου.

Κεφίρ, ξινόγαλο και γιαούρτι που περιέχουν προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Ω-3 λιπαρά οξέα των ψαριών που βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και την ψυχική διάθεση.

Φυτικές ίνες των οσπρίων οι οποίες συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Σαρδέλες που αποτελούν καλή πηγή του συνένζυμου Q-10, το οποίο αυξάνει την κυτταρική ενέργεια.

Πρόσληψη αντιοξειδωτικών από διάφορες πηγές (φρούτα, λαχανικά κ.ά.) που αυξάνει τη συνολική προστασία του οργανισμού έναντι των ελεύθερων ριζών.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …