Τρίτη , Αύγουστος 20 2019
Home / Διατροφή / Η διατροφή που προκαλεί πρόωρη γήρανση στους άνδρες

Η διατροφή που προκαλεί πρόωρη γήρανση στους άνδρες

Η πρόωρη γήρανση αποτελεί συνέπεια μιας σειράς ανθυγιεινών συνηθειών όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η σωματική αδράνεια και η απουσία φρούτων και λαχανικών από τη διατροφή.

Νέα επιστημονικά ευρήματα συνδέονται με συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές που ενοχοποιούνται για πρόωρη γήρανση στους άνδρες.

AdTech AdΟι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Σουηδία πραγματοποίησαν λεπτομερείς αναλύσεις σε περισσότερους από 600 εθελοντές, για να διερευνήσουν κατά πόσον συσχετίζονταν τα επίπεδα των φωσφορικών αλάτων με τη διατροφή, το φύλο, την χρονολογική ηλικία (σ.σ. προσδιορίζεται από το έτος γέννησης) και ορισμένους δείκτες βιολογικής γήρανσης του οργανισμού όπως το μήκος των τελομερών

Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων και αποτελούν δείκτη μακροζωίας. Με κάθε πολλαπλασιασμό των κυττάρων τα τελομερή κονταίνουν και όταν φτάσουν στο κατώτατο όριο του μήκους τους, το κύτταρο πεθαίνει.

loading...

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μήκος των τελομερών και οι άλλοι δείκτες της βιολογικής γήρανσης συσχετίζονταν ισχυρά στους άνδρες με τα επίπεδα των φωσφορικών αλάτων εξαιτίας της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Τα φωσφορικά άλατα εκ φύσεως υπάρχουν σε βασικά τρόφιμα (π.χ. κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, λαχανικά) και απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό. Έτσι, η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των συγκεντρώσεών τους στο αίμα σε επίπεδα υψηλότερα από τα επιθυμητά.

Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία, αφού σχετίζονται με αυξημένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα, πρόωρη αγγειακή γήρανση και νεφρική νόσο.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ακόμη και οι άνδρες με μετρίως αυξημένα επίπεδα φωσφορικών αλάτων εξαιτίας της κακής διατροφής, είχαν βιολογική ηλικία μεγαλύτερη από την χρονολογική τους.

Αυτό ίσχυε κυρίως για τους άνδρες που προέρχονταν από τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. Αντιθέτως, στις γυναίκες δεν παρατηρήθηκε ανάλογη συσχέτιση, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης – μάλλον διότι οι γυναίκες είθισται να τρώνε περισσότερα φρούτα και σαλάτες απ’ ό,τι οι άνδρες, λένε οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι άνδρες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας και λίγα φρούτα και λαχανικά μπορεί να γερνάνε πριν την ώρα τους.

 

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …