Τρίτη , Ιούλιος 17 2018
Home / Βιταμίνες / Η βιταμίνη D και η σημασία της στην υγεία μας

Η βιταμίνη D και η σημασία της στην υγεία μας

Σημαντικός αριθμός ερευνών δείχνει ότι ίσως η βιταμίνη D σχετίζεται με την πρόληψη ή τη θεραπεία κάποιων καταστάσεων όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και ΙΙ, υπέρτασης, πολλαπλής σκλήρυνσης και άλλων, ενώ έχει προταθεί ότι ίσως συμβάλλει στην πρόληψη κάποιων μορφών καρκίνου (παχέος εντέρου, προστάτη, μαστού). Περισσότερη επιστημονική τεκμηρίωση είναι απαραίτητη, όμως οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μία ουσία με πολύ σημαντικές βιολογικές δράσεις.

Ειδικά σε περιοχές με αρκετή ηλιοφάνεια, όπως και στη χώρα μας, σημαντικό ποσό της βιταμίνης θεωρείται ότι λαμβάνεται μέσω του ήλιου. Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα παραγωγής της βιταμίνης στο δέρμα, όπως ο βαθμός έκθεσης στον ήλιο ή η αποφυγή του, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η παρουσία νεφώσεων, η χρήση αντιηλιακής προστασίας, το σκουρόχρωμα δέρμα και η ηλικία. Άτομα που αποφεύγουν συστηματικά την έκθεση στον ήλιο λόγω των κινδύνων της ηλιακής ακτινοβολίας ή λόγω παθήσεων στις οποίες η ηλιακή έκθεση καλό είναι να αποφεύγεται, έχουν αυξημένες ανάγκες πρόσληψης βιταμίνης D. Η εργασία σε κλειστούς χώρους και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων, η μεγάλη χρήση αντιηλιακών, η παρουσία μελανίνης στο δέρμα (σκουρόχρωμες επιδερμίδες), η ρύπανση, η πάροδος των χρόνων (ηλικιωμένοι) μπορούν να μειώσουν την παραγωγή της βιταμίνης, ενώ τους θερινούς μήνες η σύνθεσή της είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους χειμερινούς. Συστήνεται η έκθεση στον ήλιο (πρόσωπο, χέρια-χωρίς αντιηλιακό) για 5-20 λεπτά ως αρκετή σαν μέτρο για την επαρκή παραγωγή της βιταμίνης. Βέβαια, πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας, επομένως η έκθεσή μας καλό είναι να συμβαίνει με προσοχή ή πρωινές ώρες και να αποφεύγονται οι ώρες που ο κίνδυνος εγκαύματος είναι αυξημένος, όπως τις μεσημβρινές ώρες.

loading...

Παρότι η πρόσληψη βιταμίνης D δεν εξαρτάται μόνο από τη διατροφή, αλλά προκύπτει και από τον ήλιο, παρατηρείται μια αυξημένη συχνότητα παρουσίας χαμηλών επιπέδων βιταμίνης. Το αν κάποιος παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα, διαπιστώνεται μέσω εξέτασης του αίματος (25-υδροξυβιταμίνη D ορού), η οποία συστήνεται εφόσον υπάρχει υποψία για ανεπάρκεια βιταμίνης D. Σε τέτοια περίπτωση ίσως χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα της βιταμίνης, το οποίο πρέπει να λαμβάνεται μόνο μετά από συνεννόηση με το γιατρό και να τηρείται η δοσολογία και το χρονικό διάστημα της θεραπείας.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …