Τετάρτη , Οκτώβριος 17 2018
Home / Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι / ‘Εχω άσθμα επηρεάζει το τι τρώω ;

‘Εχω άσθμα επηρεάζει το τι τρώω ;

Το άσθμα είναι μια πάθηση η ο ποία χαρακτηρίζεται από στένωση και φλεγμονή των αεραγωγών προκαλώντας συμπτώματα δύσπνοιας, βήχα και συριγμό. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Δίκτυο Άσθματος 334 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άσθμα από τους οποίους το 14% είναι παιδιά που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα του άσθματος και το 4,5% είναι νεαρής ηλικίας που έχουν διαγνωσθεί με άσθμα και / ή λαμβάνουν θεραπεία για το άσθμα.

Η αύξηση του επιπολασμού του άσθματος στις δυτικές κοινωνίες μπορεί να σχετίζεται με τη μεταβολή των διατροφικών συνηθειών.

Συνεπώς, βάση τα νεότερα δεδομένα των μελετών συστήνεται:

loading...
  • η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση γιατί περιέχουν πλήθος από αντιοξειδωτικά συστατικά.
  • η κατανάλωση ξηρών καρπών γιατί περιέχουν βιταμίνη Ε.
  • η κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως.
  • η κατανάλωση ψαριών γιατί περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα.
  • η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής γιατί σχετίζεται με μια συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα (σελήνιο, πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμίνης Ε, ισορροπία στην αναλογία ω6/ω3 λιπαρών οξέων).

Το παιδικό άσθμα έχει βρεθεί ότι συσχετίζεται με τη μειωμένη πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (Βιταμίνη Ε, Βιταμίνη D, σελήνιο, ψευδάργυρο, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα). Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί αν μπορεί να είναι επωφελής η τροποποίηση της μητρικής πρόσληψης σε θρεπτικά συστατικά για τη μείωση του επιπολασμού του παιδικού άσθματος.

Αξίζει να δείτε...

Δείτε μερικές απορίες σχετικά με τα σνακ!

Τα τρώμε μεταξύ των γευμάτων για να μας «κρατήσουν». Ξέρουμε, όμως, να τα διαλέγουμε σωστά; …