Παρασκευή , Φεβρουάριος 15 2019
Home / Διατροφή / Διατροφή σε ασθενείς με νόσο του Crohn

Διατροφή σε ασθενείς με νόσο του Crohn

Η νόσος του Crohn συγκαταλέγεται στα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου από τα οποία πάσχουν περίπου 66.000 άνθρωποι στην Ελλάδα. Είναι μία χρόνια κατάσταση του γαστρεντερικού σωλήνα. Χαρακτηρίζεται από διατοιχωματική φλεγμονή που παρατηρείται σε διάφορα ασυνεχή τμήματα του εντέρου και κάποιες φορές τείνουν να σχηματίζονται συρίγγια. Η αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη και ίσως εξαρτάται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ γενετικής προδιάθεσης, περιβαλλοντικών παραγόντων και από την ανοσία του βλεννογόνου.

Ως νόσος που έχει σχέση με το πεπτικό επηρεάζει εκτός από την συνολική ευεξία του ανθρώπου και την διατροφή.

Τι πρέπει να προσέξουν διατροφικά οι ασθενείς με νόσο του Crohn;

Συχνά, οι ασθενείς αυτοί διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν πρωτεϊνο-θερμιδικό υποσιτισμό και διατροφικές ανεπάρκειες σε κάποιο θρεπτικό συστατικό. Αυτό οφείλεται στη μειωμένη πρόσληψη τροφής, στις αυξημένες ανάγκες, στη δυσαπορρόφηση και στις αυξημένες απώλειες. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στις ελλείψεις των μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία). Σε περιόδους ύφεσης της νόσου οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν ένα διαιτολόγιο που θα περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων και σε περίπτωση ανορεξίας θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να καταναλώνουν τρόφιμα αυξημένης ενεργειακής πυκνότητας. Συχνά παρατηρείται, μία τάση στους ασθενείς με νόσο του Crohn να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα είτε επειδή υπάρχει ανεπάρκεια λακτάσης (και δυσανεξία στη λακτόζη), είτε γιατί πιστεύουν ότι επιδεινώνονται τα συμπτώματα. Όμως, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις διαιτητικές απαγορεύσεις και πρέπει να καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες σε ασβέστιο γιατί η επίπτωση της οστεοπόρωσης είναι συχνή και σε συνδυασμό με τη χορήγηση κορτικοστεροειδών επιτείνεται το πρόβλημα.

loading...

Ποιος είναι ο ρόλος συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών στη νόσο του Crohn;

– Λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου

Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου παράγονται στο κόλον κατά την βακτηριακή ζύμωση φυτικών ινών και ανθεκτικών αμύλων τα οποία δεν απορροφήθηκαν στο λεπτό έντερο. Προάγουν την απορρόφηση νατρίου και νερού ελαττώνοντας τη διάρροια και υπάρχουν ενδείξεις ότι ασκούν τροφική δράση στο βλεννογόνο του κόλου. Γι’ αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται οι φυτικές ίνες (στη φάση ύφεσης), προκειμένου να μη στερηθούν τα εντεροκύτταρα την καλύτερη πηγή ενέργειας.

– Γλουταμίνη

Το αμινοξύ γλουταμίνη αποτελεί ενεργειακό υπόστρωμα για το λεπτό έντερο κι έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τη διαπερατότητα του λεπτού εντέρου, προστατεύει την ατροφία του εντερικού βλεννογόνου και βελτιώνει την ανοσοποιητική λειτουργία του εντέρου. Επομένως, χρειάζεται επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μέσω της διατροφής μας και λόγω του κινδύνου ελλιπούς διατροφικής πρωτεϊνικής πρόσληψης.

– Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που ασκούν θετική επίδραση στην υγεία του ξενιστή κι επηρεάζουν τη φυσιολογία του εντέρου. Σύμφωνα, με κλινική δοκιμή η χορήγηση προβιοτικών σε ασθενείς με νόσο Crohn μείωσε σημαντικά τη δραστηριότητα της ασθένειας, ωστόσο σε συστηματική μελέτη βρέθηκε ότι τα προβιοτικά σε σχέση με την ομάδα placebo δεν βελτιώνουν τη νόσο του Crohn. Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε προβιοτικά αλλά μπορούμε να καταναλώσουμε και συμπλήρωμα προβιοτικών.

– Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα αναστέλλουν την παραγωγή φλεγμονωδών κυτταροκινών με αποτέλεσμα να μειώνουν τη φλεγμονή και να επιμηκύνουν τις περιόδους ύφεσης. Πλούσιες πηγές σε ω-3 είναι ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, η σαρδέλα.

*Η επιλογή της κατάλληλης διατροφής του ασθενή θα πρέπει να γίνεται μετά από συνεννόηση με τον ιατρό και το διαιτολόγο.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …