Δευτέρα , Απρίλιος 23 2018
Home / Uncategorized / Διακοπές και δυσκοιλιότητα: Πως θα την αντιμετωπίσεις
Woman with hands on abdomen

Διακοπές και δυσκοιλιότητα: Πως θα την αντιμετωπίσεις

Η περίοδος των διακοπών ή γενικότερα αλλαγές στο πρόγραμμά μας όσον αφορά τη διατροφή και τις συνήθειές μας μπορεί να προκαλέσουν τη λεγόμενη δυσκοιλιότητα του ταξιδιώτη. Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με σύμμαχο τη διατροφή;

 

Οι κύριες αιτίες του προβλήματος είναι αλλαγή στον προγραμματισμό των συνήθων δραστηριοτήτων μας και αλλαγή  των διατροφικών μας συνηθειών όσον αφορά στο φαγητό αλλά και στα υγρά που προσλαμβάνουμε.

Η πρώτη αιτία έχει πολλές φορές ως αποτέλεσμα να χαλάει το ημερήσιο ραντεβού με την τουαλέτα. Καλώς ή κακώς, η εν λόγω διαδικασία είναι μια συνήθεια η οποία αν διαταραχτεί ή μετατεθεί χρονικά μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, ακόμη και δυσκοιλιότητα.

Όσον αφορά στη δεύτερη αιτία, έχει να κάνει κυρίως με την αλλαγή στην ποιότητα του φαγητού αλλά και του νερού στις διακοπές. Το γαστρεντερικό μας σύστημα -και ειδικότερα το έντερό μας- αποτελεί μια δυναμική οντότητα. Είναι αποικία εκατομμυρίων βακτηρίων, καλών και κακών, που διαμορφώνουν την εντερική μας χλωρίδα, η οποία είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο. Η εντερική χλωρίδα παίζει αποφασιστικό ρόλο στην ευρύτερη καλή εντερική μας λειτουργία και αλλοίωση ή μεταβολές της σύστασής της μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και δυσκοιλιότητα. Έτσι, η διαφορετική σύσταση του νερού (το οποίο περιέχει αρκετούς μικροοργανισμούς) στον τόπο των διακοπών μας μπορεί να διαταράξει την ισορροπία της και να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, η μείωση των υγρών, των φρούτων και των λαχανικών που συνδυαστικά μπορεί να υπάρξει στις διακοπές δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την όλη διαδικασία.

loading...

 

Πως θα την αντιμετωπίσετε:

  1. Μην αλλάζετε βίαια τις συνήθειές σας. Προσπαθήστε να διατηρήσετε σταθερή την ώρα που πηγαίνετε στην τουαλέτα.
  2. Πίνετε αρκετά υγρά, νερό, χυμούς. Αν ξέρετε ότι η αλλαγή στην ποιότητα του νερού παραδοσιακά σας δημιουργεί πρόβλημα, να προτιμάτε εμφιαλωμένο.
  3. Επιλέγετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και στις διακοπές, όπως ψωμί πολύσπορο ή ολικής άλεσης, ποικιλία από φρούτα και λαχανικά είτε στα κύρια γεύματα είτε ως σνακ (τα αποξηραμένα φρούτα -δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα- είναι μια πρακτική και λειτουργική επιλογή), ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης με γάλα, καστανό και αναποφλοίωτο ρύζι αντί για άσπρο, λαδερά κ.λπ.
  4. Τρώτε καθημερινά γιαούρτι που είναι πλούσιο σε προβιοτικά ή έχετε μαζί σας προβιοτικά σε μορφή συμπληρώματος (αν  έχετε αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα).
  5. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Άλλωστε οι διακοπές σηκώνουν και λίγη κίνηση παραπάνω.

Αξίζει να δείτε...

Παιδί και κρυολόγημα: Πώς να το αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά

Πιτσιρίκια με μυτούλες που «τρέχουν» είναι πολύ συνηθισμένη εικόνα στους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και ...