Παρασκευή , Μάιος 24 2019
Home / Διατροφή / ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ & ΕΛΚΟΣ!!

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΑΣΤΡΙΤΙΔΑ & ΕΛΚΟΣ!!

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Καταναλώνετε 3 γεύματα (πρωϊνό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 έως 3 σνακς-ενδιάμεσα κατά τη διάρκεια της ημέρας ανά περίπου 3 ώρες. Αποφύγετε μεγάλα χρονικά διαστήματα νηστείας και μεγάλα σε ποσότητα γεύματα.

Μην πίνετε νερό ή υγρά μαζί με το γεύμα.

Τρώτε αργά και μασάτε καλά την τροφή.

Μην τρώτε όρθιοι και αφιερώνετε αρκετή ώρα στην κατανάλωση κάθε γεύματος.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας 2 έως 3 ώρες πριν την βραδινή κατάκλιση.

Μειώστε στο ελάχιστο την κατανάλωση καφέ και ποτών που περιέχουν καφεΐνη, όπως τα αναψυκτικά.

Μειώστε στο ελάχιστο την κατανάλωση εσπεριδοειδών φρούτων και προϊόντων τους, καθώς και την κατανάλωση τομάτας και προϊόντων της.

Συμπεριλάβετε μία πηγή πρωτεΐνης (έστω και σε μικρή ποσότητα) σε όλα τα γεύματα (γάλα, γιαούρτι ή τυρί χαμηλό σε λιπαρά, αυγό) Χρειάζεται καθημερινή λήψη 100γρ. πρωτεΐνης σε μια δίαιτα των 3000 θερμίδων. Αυτή η ποσότητα πρωτεΐνης καλύπτεται με ένα ποτήρι γάλα (1-2%)+ 180γρ. ψάρι βραστό+ 3 φλιτζάνια κολοκυθάκια βραστά+ 4 φέτες ψωμί+ ένα γιαούρτι (1-2%)+ 2 ασπράδια αυγών. Η πρωτεΐνη πρέπει να προσλαμβάνεται από άπαχο κρέας ή ψάρι βραστό, ψητό αλλά και άπαχο γάλα ή γιαούρτι.

loading...
  • Τα όσπρια καλύτερα να αποφεύγονται.
  • Απαιτούνται μικρά και συχνά γεύματα σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Απαιτείται ο τακτικός έλεγχος ή και πρόσληψη σιδήρου (πχ. μοσχάρι), βιταμίνης Β12 (πχ. αυγό), βιταμίνης Α (πχ. κολοκυθάκια), καλίου (πχ. μπανάνα) και ασβεστίου (πχ. γάλα).
  • Χρησιμοποιείστε συμπλήρωμα ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων.
  • Πάρτε απαραίτητα ένα προϊόν πεπτικών ενζύμων.
  • Βελτιώστε την πέψη σας με παστίλιες γλυκόριζας ή μέντας ( ειδικά η μέντα όχι στην περίοδο της κρίσης αλλά μόνο στην ύφεση).
  • Αν έχει βρεθεί προσβολή από το ελικοβακτηρίδιο να γνωρίζετε ότι η μαστίχα Χίου είναι το απόλυτο όπλο για την καταπολέμησή του.
  • Έρευνες προτείνουν και την κατανάλωση προβιοτικών όπως Lactobacillus caseii, που ενισχύουν τη θεραπεία κατά του ελικοβαξτηρίδιου του πυλωρού.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το υπερβολικό αλάτι διατροφής κάνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού περισσότερο επιθετικό αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για γαστρίτιδα και έλκος

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …