Τρίτη , Φεβρουάριος 20 2018
Home / Δίαιτα / Δείτε πόσες πρωτεΐνες έχει το ασπράδι του αυγού!

Δείτε πόσες πρωτεΐνες έχει το ασπράδι του αυγού!

Ασπράδι αυγού,  είναι η κοινή ονομασία για το διαυγές υγρό, που περιέχεται μέσα στο αυγό και καταλαμβάνει τον χώρο μεταξύ του πυρήνα (του κρόκου) και του φλοιού. (αναφέρεται χωρίς να είναι επιστημονικά σωστό και σαν  αλβουμίνη αυγού).
Ο πρωταρχικός σκοπός του, είναι να προστατεύει τον κρόκο και να  παρέχει  πρόσθετη διατροφή για την ανάπτυξη του εμβρύου (όταν γονιμοποιηθεί).
Το Ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά κύριο λόγο, από περίπου 90% νερό στο οποίο βρίσκεται  διαλυμένο το 10% των πρωτεϊνών {(αλβουμινες, μυκοπρωτείνες, και γλοβουλίνες (σφαιρίνες)}. Σε αντίθεση με τον κρόκο, ο οποίος είναι πλούσιος σε λιπαρά , το ασπράδι του αυγού δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λιπαρά, και η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι μικρότερη  από 1%.
Εχει πολλές χρήσεις στα τρόφιμα (π.χ. μους), καθώς και πολλές άλλες χρήσεις (π.χ. για την παρασκευή των εμβολίων, όπως αυτά της γρίπης).
Το ασπράδι αποτελεί περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού βάρους του αυγού -χωρίς να υπολογίζεται το κέλυφος – και περίπου το 92% αυτού του βάρους ,προέρχεται από το νερό.
Το υπόλοιπο βάρος προέρχεται από  πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ελάχιστα λιπαρά, βιταμίνες, και γλυκόζη.
Περιέχει περίπου 40 διαφορετικές πρωτεΐνες.  Παρακάτω είναι μια λίστα από τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο ασπράδι του αυγού και  το ποσοστό περιεκτικότητας . Κάθε μια από αυτές, παίζει ένα ιδιαίτερο ρόλο.
Οι πρωτεΐνες που περιέχει το ασπράδι του αυγού, αναφέρονται ως «οι καλύτερες» για «χτίσιμο» μυών
Το ασπράδι  ενός αυγού μέσου μεγέθους, περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεϊνών υψηλής  βιολογικής αξίας, που συμβάλλουν στην δημιουργία μυών. Είναι γνωστό, ότι οι  πρωτεΐνες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των δομικών στοιχείων της άπαχης μυϊκής μάζας.

loading...

Οι Κύριες Πρωτεΐνες που περιέχονται στο ασπράδι του αυγού είναι :
•    54% Ωοαλβουμίνη ή Οβαλβουμίνη
•    12% Ωοτρανσφερίνη
•    11% Ωοβλεννώδης
•    4% Ωογλοβουλίνη G2
•    4% Ωογλοβουλίνη G3
•    3.5% Ωομυκίνη
•    3.4% Λυσιζιμη
•    1.5% Ωοαναστολέας
•    1% Ωογλυκοπρωτείνη
•    0.8% Φλαβοπρωτείνη
•    0.5% Ωομακρογλοβουλίνη
•    0.05% Αβιδίνη
•    0.05% Κυστατίνη
Επιπλέον της ενέργειας που δίνουν οι πρωτεΐνες των αυγών για καλή φυσική κατάσταση, το σώμα τις χρησιμοποιεί και σε διάφορες εξειδικευμένες λειτουργίες , όπως είναι :
•    Η  ανάπτυξη και διατήρηση  υγιών  μυών
•    Η εξισορρόπηση των υγρών του σώματος
•    Η κατασκευή και η αναδόμηση των κυτταρικών ιστών του οργανισμού
•    Η ενδυνάμωση  μαλλιών και  νυχιών, και
•    Η συμβολή στην καταπολέμηση των λοιμώξεων

Αξίζει να δείτε...

Έλλειψη του ενζύμου G6PD και τι μας προκαλεί;

Πρόκειται για την απόλυτη έλλειψη του ενζύμου G6PD (6 φωσφορική δευδρογονάση της γλυκόζης), ενός ενζύμου ...