Σάββατο , Αύγουστος 18 2018
Home / Μαγειρική / Γιουβετσάκι με ντομάτα, φέτα και αυγό

Γιουβετσάκι με ντομάτα, φέτα και αυγό

Μερίδες: 4

Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά

Χρόνος προετοιμασίας: 15

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

500 γρ. κριθαράκι (προτιμότερο χοντρό)

40 ml ελαιόλαδο

1 – 1½ λίτρο ζωμός μυρωδικών ή νερό

200 γρ. φέτα χαμηλή σε λιπαρά, χοντροτριμμένη

200 γρ. ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσια, λιωμένες στο μούλτι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε μικρά καρέ

1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη

4 μέτριες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες (όπως είναι με φλούδια και ζουμιά)

1 κουτ. γλυκού πελτές

3 – 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό (+λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα)

60 ml ελαιόλαδο

αλατοπίπερο

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ

4 αυγά

αλατοπίπερο

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

loading...
  1. Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτοντας και λίγο αλάτι. Μόλις γίνει διάφανο το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον πελτέ και τον καβουρδίζουμε λίγο. Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, αλατοπίπερο και το θυμάρι και, μόλις κοχλάσουν τα υγρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο όσο να κοχλάζουν απαλά. Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
  2. Κριθαράκι: Στο μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και καβουρδίζουμε το κριθαράκι μέχρι να χρυσίσει (δεν πειράζει αν «αρπάξει» σε ορισμένα σημεία). Αυτό δίνει γεύση στο ζυμαρικό. Προσθέτουμε σε δόσεις το ζωμό ή το νερό μέχρι να μαγειρευτεί η μανέστρα όπως θέλουμε. Στο τέλος καλό είναι να έχουν μείνει λίγα υγρά (γιατί το κριθαράκι όσο μένει πήζει και απορροφά υγρά). Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και μαγειρεύουμε για 1 – 2 λεπτά ίσα να δέσουν οι γεύσεις. Ρίχνουμε τη φέτα και την χειροποίητη πάστα ελιάς, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.
  3. Σερβίρισμα: Φτιάχνουμε τα αυγά μάτια σε αντικολλητικό τηγάνι, προτιμότερο μελάτα. Τα αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε το γιουβέτσι στα πιάτα, προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι (ή λίγο ξερό) και σε κάθε μερίδα βάζουμε ένα αυγό μάτι. Αν ο κρόκος είναι μελάτος, τον σπάμε και τον αφήνουμε να χυθεί στο γιουβέτσι – είναι μια έξτρα νοστιμότατη σάλτσα για το φαγητό μας.

Αξίζει να δείτε...

Χριστουγεννιάτικη τούρτα

Συστατικά Για τα 2 παντεσπάνια 300 γρ. αλέυρι γ.ο.χ (150+150) 300 γρ. άχνη (150+150) 12 αυγά (6+6) …