Κυριακή , Φεβρουάριος 24 2019
Home / Βιταμίνες / Γιατί χρειάζεται το σώμα μας ιώδιο;

Γιατί χρειάζεται το σώμα μας ιώδιο;

Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο, που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να παράγει ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα. Η προσθήκη ιωδίου στα τρόφιμα αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς χρησιμοποιείται ιωδιούχο αλάτι στην παραγωγή των τροφίμων. Επίσης αυξήθηκε η προσθήκη ιωδίου  σε ζωοτροφές με επακόλουθο να αυξηθεί η περιεκτικότητα σε ιώδιο στα τρόφιμα όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτά τα μέτρα ιωδίωσης του πληθυσμού είναι πια περιττά, καθώς ο πληθυσμός είναι καλυμμένος διατροφικά από ιώδιο. Αυτό αποδεικνύουν έρευνες που έγιναν σε παιδιά και εφήβους.

Γιατί χρειάζεται το σώμα ιώδιο;

Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, ιδιαίτερα για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών και πρέπει να λαμβάνεται με την τροφή.
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα εκτελούν σημαντικές εργασίες στον οργανισμό, καθώς ελέγχουν πολλές διαδικασίες όπως την ανάπτυξη, το μεταβολισμό, την οστέωση, την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου όπως και τη διαχείριση ενέργειας μέσα στο σώμα. Αν για μεγάλο χρονικό διάστημα το σώμα στερείται συστηματικά το ιώδιο, παράγει αυτομάτως λιγότερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών και αυτό έχει ως επακόλουθο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Πόσο ιώδιο χρειάζεται ένα υγιές άτομο;

Η κύρια πηγή πρόσληψης ιωδίου είναι η τροφή, ωστόσο η περιεκτικότητα ιωδίου στις διάφορες τροφές σήμερα ποικίλει.
Εξαρτάται από την περιοχή όπου παράγονται τα τρόφιμα, το έδαφος και τα συστατικά που προστίθενται στην παραγωγή της κάθε τροφής. Συχνά για την παρασκευή τροφίμων χρησιμοποιείται ιωδιούχο αλάτι το οποίο αυξάνει ακόμα περισσότερο την περιεκτικότητα ιωδίου μέσα στην τροφή. Καλές πηγές θεωρούνται τα θαλασσινά και το νερό.

Οι ανάγκες του σώματος σε ιώδιο εξαρτούνται από πολλούς παράγοντες: από την ηλικία του ατόμου, τον τόπο που κατοικεί, το περιβάλλον και το κλίμα καθώς και από τις συνήθειες του όπως το κάπνισμα αλλά κυρίως τη διατροφή του.

loading...

Σύμφωνα με την  Γερμανική Εταιρεία Διατροφής η ημερήσια πρόσληψη ιωδίου θα πρέπει να κυμαίνεται από 40 έως 80 μg ημερησίως σε βρέφη  και έως και 200μg/ημερησίως σε εφήβους και ενήλικες. Οι δόσεις αυτές αναφέρονται σε υγιείς ανθρώπους και όχι σε άτομα που πάσχουν από κάποιο νόσημα του θυρεοειδούς αδένα όπως η Hashimoto Θυρεοειδίτιδα. Εκεί οι ανάγκες ενδέχεται να είναι διαφορετικές.

Ποιες μπορεί να είναι οι αιτίες υπεριωδίωσης; Ποιες οι επιπλοκές;

Μιλάμε για υπεριωδίωση όταν η καθημερινή λήψη ιωδίου ενός ατόμου ξεπερνάει τα 1000μg/ημερησίως. Αυτή η υπερδοσολογία σε ιώδιο μπορεί να επιτευχτεί κυρίως με συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ιώδιο, φάρμακα που περιέχουν ιώδιο ή κατανάλωση φυκιών που είναι πλούσια σε ιώδιο.

Αναλόγως την καθημερινή λήψη σε ιώδιο όπως και την ευαισθησία ενός ατόμου στο ιώδιο, μία υπεριδωδίωση μπορεί να προκαλέσει:

  • Υπερθυρεοειδισμό – Νόσος Graves (αυτοάνοσος υπερθυρειοδισμός)
  • Hashimoto θυρεοειδίτιδα (αυτοάνοσος λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα με υπέρ- και υπό- θυρεοειδισμό)
  • «μπλοκάρισμα» του θυρεοειδούς στη λήψη και κατανάλωση ιωδίου (Wolff-Chaikoff-Effect)
  • σπάνια και σε περίπτωση ευαισθησίας στο ιώδιο μπορεί να υπάρξουν ενδείξεις δερματίτιδας

Hashimoto Θυρεοειδίτιδα και Ιώδιο

H Θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια φλεγμονή του θυρεοειδή αδένα που προκαλείται από την παρουσία αντισωμάτων, τα οποία στρέφονται ενάντια στον ιστό του θυρεοειδούς.
Συνήθως  μπορεί να εμφανιστεί αρχικά υπερλειτουργία του αδένα με αντίστοιχα συμπτώματα και στην συνέχεια, με την πορεία καταστροφής του αδένα κυριαρχούν τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμoύ.
Συστήνεται να αποφεύγεται η υπερβολική λήψη ιωδίου σε άτομα που πάσχουν από αυτήν την νόσο.

Ιώδιο, Θυρεοειδής και Καρδιά

Μια λήψη ιωδίου στα φυσιολογικά πλαίσια ημερησίως μπορεί να δυναμώσει την λειτουργία της καρδιάς.
Αν όμως υπάρχει μια δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα με έλλειψη ή πλεόνασμα σε θυρεοειδικές ορμόνες τότε μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία της καρδιάς, είτε με ταχυκαρδίες, είτε με αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του σφυγμού.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …