Τετάρτη , Οκτώβριος 17 2018
Home / Διατροφή / Γιατί τα γλυκά χαλάνε τα δόντια;
Portrait of a Young Girl With Gappy Teeth and Blond Hair

Γιατί τα γλυκά χαλάνε τα δόντια;

λες οι τροφές προμηθεύουν τα στοματικά μικρόβια με υδατάνθρακες. Όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα της τροφής σε υδατάνθρακές (δηλαδή ζάχαρη ή/και άμυλο) τόσο ευκολότερα και γρηγορότερα δημιουργούνται – από τα στοματικά μικρόβια που μεταβολίζουν αυτές τις τροφές- συνθήκες πτώσης του pH του στόματος.
Οι συνήθειες διατροφής παίζουν καθοριστικό ρόλο όμως και στην εξέλιξη της τερηδόνας. Εαν το παιδί καταναλώνει συχνά «λιχουδιές» τότε τα δόντια του βρίσκονται συνέχεια σε όξινο περιβάλλον το οποίο ευνοεί την πρόοδο της τερηδόνας.logoi pou auksanoun thn oreksi mas

Για να έχει το παιδί σας καλή γενική αλλά και στοματική υγεία πρέπει να έχει μια ισορροπημένη διατροφή.

loading...
  • Μην μάθετε το παιδί στην καθημερινή κατανάλωση «πλαστικών» τροφών. Καραμέλες, γλυφιτζούρια, σοκολάτες, τυπο- ποιημένα γλυκάκια, γαριδάκια, πατατάκια, αναψυκτικά, καλό είναι να δίνονται μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως τα πάρτυ και οι εκδρομές.
  • Ανακαλύψτε την κρυμμένη ζάχαρη (υδατάνθρακες) σε ότι τρώνε τα παιδιά σας: διαβάστε την ετικέτα κάθε τροφής πριν την αγοράσετε. Σοκολατούχα ροφήματα, γλυκαντικά συμπληρώματα γάλατος, παιδικά γιαούρτια και κάθε είδους παιδικά επιδόρπια περιέχουν τις περισσότερες φορές υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης.
  • Εφαρμόστε κανόνες λογικής κατανάλωσης λιχουδιών: αμέσως μετά το μεσημεριανό είναι μία καλή ώρα καθώς στο στόμα υπάρχει άφθονο σάλιο που ξεπλένει την ζάχαρη.
  • Προσφέρετε στα παιδιά για κολατσιό φρούτα, λαχανικά και τυρί.
  • Θυμηθείτε ότι το καλύτερο ποτό για να ξεδιψάσει το παιδί είναι το νερό. Μην το μάθετε να ξεδιψάει με χυμούς, αναψυκτικά ή σοκολατούχο γάλα.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …