Παρασκευή , Ιούνιος 22 2018
Home / Διατροφή / Γιατί να συνδυάσεις ψάρι με κρασί!

Γιατί να συνδυάσεις ψάρι με κρασί!

 Το ψάρι αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, όχι μόνο για την πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που προσφέρει, αλλά και για τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα του. Αυτά είναι μία κατηγορία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία σύμφωνα με μελέτες έχουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία και επιπλέον οφέλη στη λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης καθώς βοηθούν στην πρόληψη εκφύλισης της κηλίδας, μιας συχνής μορφής τύφλωσης. Επιπλέον φαίνεται ότι έχουν ευεργετική δράση και στην κατάθλιψη.

Το κρασί από την πλευρά του αποτελεί σημαντική πηγή πολυφαινολών (κατεχίνες και ρεσβερατρόλη), οι οποίες είναι φυτοχημικές ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αυτές φαίνεται ότι βοηθούν στην απορρόφηση των ω-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο ψάρι, με αποτέλεσμα όταν τα καταναλώνουμε μαζί να ενισχύεται η πρόσληψή τους.

 Καλοκαίρι: εποχή για ψάρια

Το καλοκαίρι αποτελεί μία πολύ καλή χρονική στιγμή για να καταναλώσουμε λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο κολιός κ.λπ..  Όσο πιο λιπαρό το ψάρι, τόσο μεγαλύτερη και η περιεκτικότητά του στα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα.Απολαύστε λοιπόν το ψάρι σας με 1 ποτήρι κρασί και θα αποκομίσετε επιπλέον διατροφικά οφέλη. Βέβαια μπορείτε να επιλέξετε και άλλα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο ξιφίας κ.λπ.

Πόσο να τρώω;

loading...

Προκειμένου να αποκομίσετε όλα τα ευεργετικά οφέλη των λιπαρών ψαριών συστήνεται να τα βάζετε στο πρόγραμμα δύο φορές την εβδομάδα. Και παρόλο που δεν είναι όλα τα ψάρια το ίδιο πλούσια σε ω-3, η συχνή τους κατανάλωση αυξάνει σημαντικά την πρόσληψη των πολύτιμων αυτών λιπαρών οξέων.

Λευκό ή κόκκινο κρασί; 

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι μόνο το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, κάτι που όμως δεν ισχύει καθώς και το λευκό αποτελεί πολύ καλή πηγή των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών ουσιών. Επιλέξτε λοιπόν όποιο κρασί σας αρέσει να συνδυάζετε με το ψάρι σας. 

Προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ.

Για να έχετε πραγματικό διατροφικό όφελος πρέπει να καταναλώνετε κρασί με μέτρο. Οι γυναίκες λοιπόν δεν πρέπει να ξεπερνούν το 1 ποτήρι την ημέρα και οι άνδρες τα δύο. Η επιπλέον κατανάλωση αλκοόλ, όχι μόνο δεν ωφελεί αλλά επιβαρύνει την υγεία μας.

 

Tip: Για όσους δεν πίνουν αλκοόλ, ένας καλός τρόπος για να εκμεταλλευτούν το συνδυασμό του κρασιού με το ψάρι είναι να μαρινάρουν το ψάρι τους σε μίγμα που περιέχει και κρασί. Κάντε λοιπόν μία μαρινάδα με κρασί, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, μυρωδικά και μπαχαρικά της επιλογής σας, βάλτε μέσα το ψάρι και αφήστε το μερικές ώρες στο ψυγείο. Όταν το ψήσετε το αλκοόλ θα εξατμιστεί αλλά οι πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες του κρασιού θα παραμείνουν.

 

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …