Τρίτη , Οκτώβριος 16 2018
Home / Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι / Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Η συνεργασία και παράλληλη δράση παιδοενδοκρινολόγου, ειδικευμένου παιδιάτρου, κλινικού διαιτολόγου και ψυχολόγου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της παχυσαρκίας κρίνεται απαραίτητη.

Στόχος της ομάδας είναι η αιτιολογική διερεύνηση, η ανίχνευση και αντιμετώπιση πιθανών επιπτώσεων (μεταβολικό σύνδρομο, υπερινσουλιναιμία, υπερλιπιδαιμία) και ο σχεδιασμός μιας συνολικής θεραπευτικής παρέμβασης και παρακολούθησης του παχύσαρκου παιδιού και εφήβου. Με τη λήψη αναλυτικού ιστορικού και την καταγραφή των καμπυλών σωματικής αύξησης αναλύεται η συμβολή περιβαλλοντικών – οικογενειακών, γενετικών και ενδοκρινολογικών παραγόντων στην εμφάνιση της παχυσαρκίας, ενώ με την πραγματοποίηση ειδικών κλινικών, απεικονιστικών και εργαστηριακών εξετάσεων αξιολογείται η βαρύτητά της.

Παράλληλα ο διαιτολόγος αξιολογεί και δημιουργεί το σωστό διατροφικό σχήμα για το παιδί ενώ συγχρόνως γίνεται διατροφική και σωματομετρική αξιολόγηση των γονέων και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει το παιδί με σκοπό τη συνολική βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, της κατάλληλης επιλογής τροφίμων και τον τρόπο μαγειρέματος, τον προγραμματισμό της ιδανικής ροής των γευμάτων κατά την διάρκεια της ημέρας, τους τρόπους αντιμετώπισης της συναισθηματικής πείνας κ.α.

loading...

Ακόμη δίνονται οδηγίες για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, μέσα στην οικογένεια, είτε με την μορφή της αναψυχής, είτε με την μορφή δομημένου αθλητισμού.

Στο ερώτημα «γιατί το παιδί είναι υπέρβαρο;» έρχεται να βρει τις απαντήσεις ο ψυχολόγος αφού η παχυσαρκία μπορεί να θεωρηθεί από μόνη της ως σύμπτωμα που κατ’ επέκταση προκαλεί δευτερογενείς ψυχολογικές επιπτώσεις. Η κατάποση τροφής συχνά συνδέεται με μια ψυχολογική ανάγκη για «γέμισμα» ή αναπλήρωση, που προσδίδει ένα αίσθημα «παρηγοριάς» ή επιβράβευσης. Οι συνηθέστεροι λόγοι που οδηγούν στην υπερφαγία σχετίζονται με αισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης, με το αίσθημα της χαμηλής αυτοεκτίμησης, με το στρες, καθώς και με το αίσθημα της «βαριεστιμάρας» και του «κενού». Η κακή εικόνα σώματος, σε συνδυασμό με τον κοινωνικό στιγματισμό, οδηγούν σε συναισθήματα ενοχών και περαιτέρω μείωση της αυτοεκτίμησης, που ενισχύουν εκ νέου την κατάποση τροφής, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο.

Τελειώνοντας το παχύσαρκο παιδί και έφηβος αλλά και η οικογένεια έχουν πλήρη εκτίμηση του προβλήματος, σχεδιασμό για την αντιμετώπισή του, και κυρίως αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί κύριο μέλημα της ομάδας είναι να πείσει το παιδί δίνοντάς του «έξυπνα» κίνητρα, να αλλάξει τρόπο ζωής.

Αξίζει να δείτε...

Δείτε μερικές απορίες σχετικά με τα σνακ!

Τα τρώμε μεταξύ των γευμάτων για να μας «κρατήσουν». Ξέρουμε, όμως, να τα διαλέγουμε σωστά; …