Τρίτη , Οκτώβριος 23 2018
Home / Δίαιτα / Ανθρακικό: είναι όντως υπεύθυνο για την εμφάνιση κυτταρίτιδας;

Ανθρακικό: είναι όντως υπεύθυνο για την εμφάνιση κυτταρίτιδας;

«Έχεις κυτταρίτιδα ; Κόψε το ανθρακικό!» Σας θυμίζει κάτι η συγκεκριμένη φράση; Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτή τη στιχομυθία σε συζητήσεις γυναικών; Η αλήθεια είναι πως ενώ το ανθρακικό οξύ αποτελεί σημείο αναφοράς σε πολλές συζητήσεις που αφορούν τη διατροφή, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν όσα πρέπει γι’ αυτό. Είναι καιρός να το γνωρίσουμε καλύτερα.

Το ανθρακικό οξύ δεν προστίθεται στα τρόφιμα, αλλά σχηματίζεται από τη χημική αντίδραση του νερού με το διοξείδιο του άνθρακα. Η ανθράκωση είναι μία διαδικασία που μπορεί να γίνει τόσο με φυσικό τρόπο, όσο και με τεχνητά μέσα. Ένα παράδειγμα όπου η ανθράκωση είναι αποτέλεσμα φυσικής αντίδρασης είναι κατά τη ζύμωση σακχάρων που είναι διαλυμένα σε σκεύη που είναι αεροστεγώς κλεισμένα. Επίσης, κατά το σχηματισμό των σταλακτιτών εμπλέκονται διαδικασίες φυσικής ανθράκωσης.
Βέβαια, ο όρος ανθράκωση χρησιμοποιείται κυρίως όταν αναφερόμαστε στην τεχνική διαδικασία προσθήκης διοξειδίου του άνθρακα στο νερό ή σε υδατικά διαλύματα. Στην ανθράκωση οφείλονται οι χαρακτηριστικές φυσαλίδες των ανθρακούχων νερών, των αναψυκτικών, της σαμπάνιας και ορισμένων κρασιών.

Η προσθήκη του διοξειδίου του άνθρακα στα ανθρακούχα ποτά ξεκινά με την επεξεργασία του νερού, με στόχο τη βελτίωση της καθαρότητας, της εμφάνισης, της γεύσης και του αρώματος, καθώς και την απομάκρυνση συγκεκριμένων μετάλλων και άχρηστων ουσιών. Στη συνέχεια, το διοξείδιο του άνθρακα διαλύεται στο επεξεργασμένο νερό με τη χρήση μίας συσκευής που καλείται ανθρακωτής. Στα περισσότερα σύγχρονα εργοστάσια εμφιάλωσης, το επεξεργασμένο νερό, το σιρόπι του εκάστοτε ποτού (συνήθως αναψυκτικού) και το διοξείδιο του άνθρακα αναμειγνύονται για να παρασκευαστούν τελικά τα ανθρακούχα ποτά.

loading...

Το διοξείδιο του άνθρακα είναι εγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει τον κωδικό Ε290. Η προσθήκη του διοξειδίου του άνθρακα σε διάφορα ανθρακούχα ποτά θεωρείται απόλυτα ασφαλής και δεν έχει συσχετιστεί με οποιαδήποτε επιπλοκή υγείας.

Η υπόθεση λέει πως το ανθρακικό κάνει τα κύτταρα του λίπους να διογκώνονται με αποτέλεσμα η κυτταρίτιδα να χειροτερεύει. Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει κανένα απολύτως επιστημονικό δεδομένο για να υποστηρίξει την άποψη αυτή. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο πράγματι τα αναψυκτικά να προκαλούν κυτταρίτιδα, όχι γιατί περιέχουν ανθρακικό αλλά γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης οι οποίες αποθηκεύονται σαν λίπος στις αποθήκες του σώματος.

Το ανθρακικό, δηλαδή διοξείδιο του άνθρακα, δεν είναι τίποτα παραπάνω από «μπουρμπουλήθρες», τις οποίες και ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει και εκπνέει. Δίνει στα αναψυκτικά ευχάριστη γεύση και υφή, σε καμία όμως περίπτωση δεν αποδίδει θερμίδες. Συνεπώς ο μύθος καταρρίπτεται!

Η διατροφή βέβαι παίζει ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας:

Δώστε έμφαση στις ποσότητες , καθώς οι επιπλέον θερμίδες μετατρέπονται σε λίπος.

Ενισχύστε τη δομή της επιδερμίδας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως το καρπούζι και οι φράουλες.

Αποφύγετε τους «απλούς υδατάνθρακες» όπως η ζάχαρη, τα γλυκά και τις άσπρες ζύμες.

Αποφύγετε πολύ αλμυρές τροφές που αυξάνουν την κατακράτηση υγρών.

Φροντίστε για επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού με νερό, τσάι και άλλα ροφήματα χωρίς ζάχαρη.

Αξίζει να δείτε...

Σνακ για τα μωρά!

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλές μητέρες είναι το πώς θα εξασφαλίσουν την ποικιλία στη διατροφή …