Πέμπτη , Οκτώβριος 19 2017
Home / Διατροφή / Αβοκάντο, μία θρεπτική υπερδύναμη!

Αβοκάντο, μία θρεπτική υπερδύναμη!

Έχει κατηγορηθεί ότι περιέχει πολλά λιπαρά αλλά η έρευνα των τελευταίων δεκαετιών έχει αποδείξει ότι το αβοκάντο είναι μια θρεπτική υπερδύναμη.

Οι λόγοι για τους οποίους αγαπάμε αυτό το πολυχρηστικό φρούτο:

Είναι γεμάτο θρεπτικές ουσίες. Τα αβοκάντο παρέχουν σχεδόν 20 βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτοθρεπτικά συστατικά (phytonutrients), όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνη C, φολικό οξύ (folate), φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο, λουτεϊνη, βήτα καροτίνη. Βοηθούν το σώμα μας να απορροφήσει περισσότερες λιποδιαλυτές θρεπτικές ουσίες όπως βιταμίνες Α, D, E και K, σε φαγητά που τρώμε μαζί με το φρούτο.

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και αβοκάντοΑστέρια Ανενεργά

Υλικά

1 κούπα Μαυρομάτικα φασόλια
4 -5 φύλλα Μαρούλι
1 μέτρια Πιπεριά γλυκιά
1 μικρό Κρεμμύδια
3 μικρές Πιπεριές καυτερές
1 σκελίδα Σκόρδο
1 τεμάχιο Αβοκάντο
2 κουταλιές της σούπας Λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι Κρασί
λίγο Πιπέρι καγιέν
λίγο Ταμπάσκο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Αν χρησιμοποιείτε ξερά μαυρομάτικα, μουλιάστε τα για 2-3 ώρες και κατόπιν βράστε τα σε αλατισμένο νερό για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Σε μια μεγάλη σαλατιέρα ανακατέψτε τα φασόλια, τις πιπεριές, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σε ένα shaker αναμιγνύουμε το αβοκάντο με το χυμό λεμόνι, το λάδι, το ξύδι, το ταμπάσκο, το πιπέρι καγιέν και τη ζάχαρη.

Περιχύνουμε με το μίγμα μας τα μαυρομάτικα φασόλια

Τέλος, κόβουμε και προσθέτουμε το μαρούλι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε τη σαλάτα μας κρύα.

Συνταγή για τονοσαλάτα με αβοκάντο.

Δροσερή & υγιεινή! Συνταγή για τονοσαλάτα με αβοκάντο από τον Άκη Πετρετζίκη - Κεντρική Εικόνα

Ιδιαίτερα υλικά και όμορφες μυρωδιές μπλέκονται σε μία συνταγή με κύριο πρωταγωνιστή τον τόνο και το αβοκάντο.

Υλικά

Για τη γουακαμόλε

loading...
  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • 50 γραμμ. νερό
  • 2 κ.σ. χυμό λάιμ
  • ξύσμα από 1 λάιμ
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρή κόκκινη καυτερή πιπεριά
  • ½ σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 πρέζα σκόνη κάρυ μέτριο
  • Αλάτι & πιπέρι

Για την τονοσαλάτα

  • 200 γραμμ. πεπόνι καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια των 1-2 cm
  • 340 γραμμ. τόνο (1 κονσέρβα) στραγγισμένο
  • 1 μαρούλι, χοντροκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά, χωρίς κουκούτσια κομμένη σε φέτες
  • 50 γραμμ. καρύδια χοντροκομμένα

Διαδικασία

Για τη γουακαμόλε:  Καθαρίζουμε και κόβουμε το αβοκάντο. Στη συνέχεια, βάζουμε το αβοκάντο στο μπλέντερ και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ωραίο, απαλό και αρωματικό  μείγμα. Αν θέλουμε πιο αραιό το μείγμα μας προσθέτουμε επιπλέον νερό. Βάζουμε τη σως στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη σαλάτα μας.

Για τη σαλάτα: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μας, το πεπόνι, τον τόνο, το μαρούλι, την κόκκινη πιπεριά και τα καρύδια. Προσθέτουμε τη γουακαμόλε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Σαλάτα με γαρίδες, καλαμπόκι και αβοκάντο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζετε νερό και το αφήνετε να κοχλάσει για 5-6 λεπτά. Χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε τις γαρίδες. Τις αφήνετε να βράσουν για ελάχιστα λεπτά περίπου 5 με 7 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος τους.

Αφού βράσουν τις αφήνετε να κρυώσουν και τις καθαρίζετε. (Προτιμήστε φρέσκιες γαρίδες, μπορεί αν είναι πιο χρονοβόρα η διαδικασία του καθαρισμού τους όμως είναι υπερτερούν ποιοτικά και γευστικά των κατεψυγμένων, καθαρισμένων και προβρασμένων γαρίδων του εμπορίου).

Στη συνέχεια, βράζετε, στραγγίζετε το καλαμπόκι

Κόβετε τα αβοκάντο σε λεπτές φέτες.

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το χυμό του λεμονιού με το μισό ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και προσθέτετε το αβοκάντο.

Σε μια σαλατιέρα ανακατεύετε καλά το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το τζίντζερ και την πάπρικα. Προσθέτετε τις γαρίδες, το καλαμπόκι και τις λιαστές ντομάτες και τέλος το αβοκάντο με τη σάλτσα.

Αξίζει να δείτε...

Κοχύλια με πέστο

Συστατικά 1 ολόκληρη μικρή κολοκύθα γύρω στο 1,5 κιλό ελαιόλαδο αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι 250 γρ. ...